Hades(sau Pluto), zeul imparatiei subpamantene, fiul lui Cronus si al Rheei. Ca si ceilalti frati ai sai, cand s-a nascut, Hades a fost inghitit de tatal sau, apoi dat afara. Mai tarziu a participat la lupta dusa de olimpieni impotriva titanilor. Cand s-a facut mpartirea Universului, lui Zeus i-a revenit Cerul, lui Poseidon -Marea, iar lui Hades-Lumea subpamanteana. Hades salasluia in imparatia umbrelor, pe care o carmuia impreuna cu sotia sa, Persephone. El nu ingaduia nimanui, o data ajuns acolo, sa mai vada lumina zilei. Cand Heracles a trecut hotarele Infernului s-a lovit de impotrivirea lui Hades, pe care l-a ranit cu o sageata, silindu-l sa se refugieze in Olympus. Numele lui Hades era evitat de cei vechi, care se fereau sa-l pronunte, socotindu-l aductor de nenorociri. De cele mai adeseori el era invocat sub numele de Pluto("Zeul cel bogat"), aluzie la bogatiile nemasurate care se ascundeau in marunteiele pamantului .
sâmbătă, 10 mai 2014
Hades(sau Pluto), zeul imparatiei subpamantene, fiul lui Cronus si al Rheei. Ca si ceilalti frati ai sai, cand s-a nascut, Hades a fost inghitit de tatal sau, apoi dat afara. Mai tarziu a participat la lupta dusa de olimpieni impotriva titanilor. Cand s-a facut mpartirea Universului, lui Zeus i-a revenit Cerul, lui Poseidon -Marea, iar lui Hades-Lumea subpamanteana. Hades salasluia in imparatia umbrelor, pe care o carmuia impreuna cu sotia sa, Persephone. El nu ingaduia nimanui, o data ajuns acolo, sa mai vada lumina zilei. Cand Heracles a trecut hotarele Infernului s-a lovit de impotrivirea lui Hades, pe care l-a ranit cu o sageata, silindu-l sa se refugieze in Olympus. Numele lui Hades era evitat de cei vechi, care se fereau sa-l pronunte, socotindu-l aductor de nenorociri. De cele mai adeseori el era invocat sub numele de Pluto("Zeul cel bogat"), aluzie la bogatiile nemasurate care se ascundeau in marunteiele pamantului .
Faunus,una dintre cele mai vechi divinitati. Era considerat drept protectorul muncilor agricole, al turmelor si al pastorilor, la fel cu zeul Pan din mitologia greaca. Mai tarziu, Faunus si-a pierdut din caracterul sau divin si a ajuns sa fie considerat drept nul dintre primii regi ai Latiumului, urmasul regelui Picus si tatal lui Latinus. Natura divina a lui Faunus a persistat totusi: figura sa a fost multiplicata, cu timpul, sub forma a numerosi fauni.
Fides, divinitate romana care simboliza respectarea cuvantului dat, a juramantului facut, increderea, cinstea si buna credinta.Era infatisata ca o femeie foarte batrana, cu parul alb.
Flora, in mitologia romana, zeita florilor si a primaverii, identificata cu Chloris din mitologia greaca. Se credea ca le-ar fi dat oamenilor mierea de albine si semintele tuturor florilor, primite in dar de la sotul ei, Favonius. O legenda spunea ca atingerea unei flori cu seminte daruite de ea, Iuno l-ar fi zamislit pe Mars singura, fara ajutorul lui Iupiter. Serbarile celebrate in cinstea ei purtau numele de Floralia.
Fortuna, straveche divinitate, care carmuia soarta oamenilor. Era identificata cu Tyche, din mitologia greaca. Zeita Fortuna era reprezentata tinand in mana Conul Abundentei, ca datatoare de belsug, cu o carma, fiind cea care "carmuia" destinele oamenilor, dupa bunul ei plac, fericirea sau nenorocirea, bogatia sau saracia, binele sau raul.
Europa,fiica lui Agenor si a Telephassei. Intr-o zi,in timp ce Europa se juca impreuna cu prietenele ei pe camp, Zeus a vazut-o si s-a indragostit de frumusetea ei. El s-a transformat intr-un taur alb si a venit sa se culce la picioarele fetei. Desi la inceput tematoare, Europa a prins in cele din urma curaj si, la imbierile lui, i s-a urcat in spinare. Atunci taurul a rupt-o la fuga peste campuri, a intrat in mare si, cu toate tipetele deznadajduite ale fetei, nu s-a oprit decat in insula Creta. Acolo, el s-a unit cu Europa, care i-a daruit trei fii: pe Minos, Rhadamanthus si Sarpedon. Mai tarziu, Zeus a casatorit-o cu Asterion, regele Cretei. Dupa moarte Europa a fost divinizata.
Rapirea Europei
Dionysus, in mitologia greaca, zeul vinului si al vitei de vie, denumit (la romani) si Bacchus.Era de asemenea poreclit Bromius, Liber, Lyaeus etc.Dionysus era una dintre cele mai importante divinitati cunoscute in vechime si al carei cult era raspandit in intreaga lume.El era fiul lui Zeus cu muritoarea Semele, fiica regelui Cadmus si a Harmoniei.Facea deci parte din cea de-a doua generatie de olimpieni.Se spunea ca,indemnata de Hera,Semele l-a rugat pe Zeus sa i se arate in toata forta si splendoarea sa zeiasca.Zeus ii implineste ruga: el i se infatiseaza ca un nor de foc.Neputand suporta insa stralucirea acestei privelisti,Semele cade fulgerata si naste, inainte de vreme.Zeusia copilul si-l adaposteste in propria lui coapsa de unde,la termenul stabilit,se naste viu si nevatamat Dionysus.(De aceea se spunea ca Dionysus era zeul "care s-a nascut de doua ori".)Ca sa-si puna la adapost copilul de gelozia Herei, Zeus il incredinteaza regelui Athamas si sotiei acestuia,Ino, ca sa-l creasca.In casa lor Dionysus traieste travestit in haine femeiesti pentru a nu fi recunoscut.Hera ii da otousi de urma si, drept razbunare, le ia mintile lui Ino si lui Athamas.Atunci Zeus il trimite pe Dionysus departe, la Nysa, si-l da in grija nimfelor de acolo ca sa-l creasca.Cand s-a facut mare, Dionysus a inceput sa cutreiere intreaga lume:Aegyptus,Syria,Phrygia,Thracia si,in sfarsit India,raspandind peste tot in drum cultul lui.Pe cei care i-au stat impotriva i-a pedepsit aspru,fie luandu-le mintile,fie metamorfozandu-i in rechin.In sfarsit,Dionysus a coborat in Infern ca sa caute acolo umbra mamei lui si sa-i redea viata.Hades s-a invoit sa i-o dea si Dionysus a dus-o pe Semele cu sine in Olympus.El a mai participat la lupta zeilor cu gigantii si se spunea ca l-ar fi ucis pe Eurytus cu o lovitura de tirs.Este de asemenea cunoscut episodul dragostei dintre Ariadne si zeu,dupa ce aceasta fusese parasita de catre Theseus.Cultul lui Dionysus era raspandit in intreaga lume veche.La serbarile date in cinstea lui participa toata lumea dar, mai ales,femeile .Atunci zeul era sarbatorit in cantece si dansuri,adesea cu caracter orgiastic.Dionysus era inchipuit insotit de un cortegiu alcatuit din bacchante,sileni,satiri etc.Misterele lui Dionysus s-au celebrat in Italia pana tarziu in epoca imperiala.
Dido, intemeietoarea legendara a cetatii Carthago(Catagina).Dido, numita si Elissa, era o printesa de origine feniciana, fiica unui rege tirian si sora cu Pygmalion. La moartea tatalui lor cei doi frati i-au mostenit tronul.Dido s-a casatorit cu un inalt dregator si preot al lui Heracles, pe nume Sichaeus (sau Sicharbas).Ca sa puna mana pe bogatiile acestuia, Pygmailon l-a asasinat. Nu si-a putut atinge insa scopul, pentru ca dido a incarcat intr-ascuns averea lui Sichaeus pe mai multe corabii si a fugit pe mare, impreuna cu alti numerosi fenicieni, care au urmat-o. Ajunsi pe coasta Africii, fugarii au cerut adapost localnicilor.Acestia le-au fagaduit in dar un petic de pamant, cat vor putea cuprinde cu o piele e taur.Taind pielea in fasii foarte subtiri, Dido a reusit sa incercuiasca o intindere atat de mare de pamant incat a ridicat pe locul acela o celate.Prosteritatea noii asezari a atras insa privirile pizmase ale celor din jur.Iarbas, un rege vecin, i-a cerut mana Didonei, amenintand cu razboi cetatea in cazul ca avea sa fie refuzat. Credincioasa memoriei primului ei sot si ca sa-si scape supusii de urgia raboiului, Dido si-a inaltat sindura un rug funerar si s-a sinucis arzand in flacari.Dupa o alta versiune (Eneida lui Vergilius), Dido s-ar fi indragostit de Aeneas, care in drumul lui spre Italia a poposit pe termurile Carthaginei.Iubita si ulterior parasita de erou, ea s-a sinucis.In Eneida Dido are si o sora, Anna.
Dido
Dido si Aeneas
Dido
Dido si Aeneas
Cronus, cel mai tanar dintre titani, fiul lui Uranus si al lui Gaea. Cu ajutorul mamei sale si-a mutilat tatal si i-a luat locul, devenind stapanul lumii.S-a casatorit cu sora sa Rhea si,fiindca i se prezisese ca va fi detronat de unul dintre fiii sai, si-a devorat pe rand copiii de indata ce se nasteau.Astfel s-au nascut si au fost devorati succesiv Demeter, Hades, Hera, Hestia si Poseidon. Vazandu-se deposedata rand pe rand de copiii ei, Rhea a recurs la un siretlic. A fugit in insula Creta, unde intr-ascuns, l-a nascut pe Zeus,punandu-l astfel la adapost de furia tatalui sau.I-a dat in schimb acestuia sa inghita in locul noului nascut o piatra infasurata in scutece.Crescand mare, Zeus, cu ajutorul lui Gaea si al lui Methis, l-a facut pe Cronus sa-si verse inapoi copiii inghititi. Aliati cu Zeus, ei au declarat razboi tatalui lor. In ajutorul acestuia au sarit insa fratii sai, titanii.Razboiul a durat zece ani si s-a sfarsit cu victoria lui Zeus, si ar fi domnit pe pamant printre oameni, ca un rege bun si intelept.Tarziu, in epoca de fier, cand se spunea ca oamenii ar fi devenit rai, ei i-a parasit pentru a se urca din nou la ceruri. In afara copiilor nascuti cu Rhea, Cronus a mai avut cu Philyra, pe un copil cu infatisare de om si de cal in acelasi timp, pe nume Chiron.
Apollo, una dintre cele mai mari divinitati ale mitologiei grecesti.Era fiul lui Zeus si al lui Leto.Pentru ca Hera,din gelozie,ii refuzase Letoniei un loc unde sa poata naste,Poseidon a scos la iveala, din valurile marii, insula Delos(sau Asteria).Acolo ,dupa noua zile si noua nopti de chinuri,Leto a adus pe lume doi gemeni:pe Apollo si pe Artemis.Crescand miraculos de repede, la numai cateva zile dupa nastere Apollo,ale carui sageti devenisera temute, a pecat la Delphi, unde a ucis sarpele Pyton,odinioara pus de Hera s-o urmareasca pe Leto si care ulterior devenise spaima intregului tinut.Dupa aceea Apollo a infiintat acolo primul sau oracol, instaurand totodata si "jocurile Pitice"(tot de la acest fapt provenea si denumireaa purtata de zeu, aceea de Pythius).Un alt episod care i se atribuia era cel al uciderii ciclopilor: fiul lui Apollo, Asclepius, initiat de centaurul Chiron in tainele medicinei, nu s-a mai multumit sa vindece, ci a inceput sa ii vindece pe cei morti.Acest fapt a atras asupra sa mania lui Zeus, care l-a omorat cu trasnetul sau.Indurerat de pierderea lui si neputand sa se razbune pe Zeus , Apollo i-a pedepsit pentru moartea fiului sau pe ciclopi,ucigandu-i, la randul sau,cu sagetile lui.Singura vina a acestora era faptul ca faurisera trasnetul lui Zeus. Drept pedapsa pentru actul lui necugetat,Apollo a fost osandit de Zeus sa slujesca timp de un an,ca sclav, pe un muritor.El si-a ispasit pedeapsa pazind turmele lui Admetus.Apollo a iubit numeroase nimfe si muritoare, printre care Daphne, Cyrene, Marpessa, Cassandra, si uneori chiar tineri ca Hyacinthus si Cyparissus.Zeul era infatisat ca un tanar frumos si inalt, cu o statura zvelta si impunatoare.Atributele lui erau multiple: initial,Apollo era considerat ca o divinitate temuta, razbunatoare care, justificat sau nu, raspandea moimi sau pedeapsa cu sageti aducatoare de moarte pe oricine-i statea impotriva.Erasocotit totodata zeou vindecator, priceput in arta lecuirii, si tatal lui Asclepius.Avea darul profetiei, de care erau legate numeroasele oracole.Dintre acestea cel mai vestit era cel de la Delphi. Se spunea ca , indragostit fiind de Cassandra, fiica lui priamus, Apollo ar fi initiat-o si pe ea in aceasta taina.Mai tarziu el a devenit zeul muzicii, al poeziei si al artelor frumoase.Era infatisat in aceasta calitate, inonjurat de muze, pe muntele Parnassus.Apollo era zeul invocat in calatorii,de cei care navigau pe mare, care proteja orasele si noile constructii.Se spunea ca impreuna cu Alcathous ar fi ajutat la reconstituirea cetatii Megara, care fusese distrusa.In sfarsit, Apollo era considerat ca zeu al luminii(de aici si epitetul de Phoebus) si era identificat adesea cu insusi Soarele.Era serbat in numeroase centre ale lumii grecesti: la Delphi, Delos, Claros, Patara etc.Avand, asa cum s-a aratat, un rol preponderent in mitologia greaca, Apollo a fost imprumutat de timpuriu s de alte neamuri.Era, de pilda, onorat de vechii etrusci si mai tarziu a fost adoptat si de romani. In cinstea lui s-au instituit la Roma Ludi Apollinares,si tot acolo, pe vremea imparatului Augustus, i se aduceau onoruri deosebite.
Temple of the Delians at Delos, dedicated to Apollo
Delos lions
Achilles(sau Achilleus),celebru erou grec (cunoscut din Iliada),care a participat la razboiul troian.Era fiul zeitei Thetis si al muritorului Peleus.Atunci cand s-a nascut,Achillea a fost cufundat in intregime de ctre mama sa in apele Styxului,pentru a deveni vulnerebil.I-a ramas afara doar calcaiul de care-l tinea Thetis.Copil fiind ,el a fost incredintat centaurului Chiron,care l-a crescut pe muntele Pelion.Ulterior ,pentru a-l impiedica sa participe la razboiul troian-unde stia ca-si va gasi moartea,asa cumii prorocise Calchas,si incercand sa zadarniceasca implinirea destinului-,Thetis si-a trimis fiul la curtea lu Lycomedes,regele dolopilor,care la tinul ascuns,deghizat in vesminte femeiesti printre fiicele lui.Una dintre ele,Deidamia,i-a nascut lui Achilles un fiu, pe Neoptolemus(sau Pyrrhus).Intre timp insa grecii pregateau razboiul impotriva Troiei.La chemarea lui Odysseus, Achilles se alatura armatelor grecesti, in fruntea mirmidonilor.La despartire, o data cu plecarea flotei din Aulis, Thetis ii daruieste lui Achilles armele divine faurite de Hephaestus si caii lui Poseidon.In luptele care se desfasoara sub zidurile cetatii, vitejia, curajul si indrazneala lui Achilles raman legendare.Asa se scurg noua ani.Intr-al zecelea,certandu-se cu Agamemnon din pricina unei sclave-Briseis,care-i fusese luata de catre cel dintai-,Achilles refuza sa mai lupte si se retrage in cortul sau.In absenta lui si la insitentele lui Agamemnon,Achilles ramane neinduplecat.Numai moartea bunului sau prieten Patroclus il determina sa reintre in lupta.Savarseste cu acest prilej adevarate minuni de vitejie si,acrotit de scutul faurit de Hephaestus,seamana groaza printre dusmani.Achilles in ucide printre multi altii si pe Hector,cel mai viteaz dintre fiii lui Priamussi-i taraste cadavrul, legat de carul sau, prinpulbere in jurul cetatii.Cu greu obtine Priamus trupul lipsit de viata al fiului sau.Printre multele victime ale lui Achilles se numara Penthesilea, regina amazoanelor,care venise in ajutorul troienilor,apoi Memnon,fiul Aurorei.In cele din urma insa eroul moare si el,ucis la randul lui de o sageata otravita,cu care Paris, fratele lui Hector, l-a ochit, ajutat de Apollo, in calcaiul ramas vulnerabil.Aiax si Odysseus au reusit sa-i aduca trupul in tabara grecilor, care l-au inmormantat cu mare cinste pe malul marii.
https://www.youtube.com/watch?v=1TRMNQHj41U
Abonați-vă la:
Postări (Atom)